Masihkah pengikut PAS ingat?

Masihkah pengikut PAS ingat?

Thursday

MAZLAN KATA FELDA BELA BABI!

Pernahkan anda dengar pepatah orang-orang tua yang berbunyi tikus membaiki labu? Itulah si tikus Mazlan Alim-aliman samseng tahik kucing yang bangang tahap gaban. Disiarkan pula dalam akhbar penipu yang banyak menjahanamkan pemikiran rakyat, Harakah.

Si Mazlan Aliman yang tak ada kerja ini asyik mencari kesalahan dan kelemahan FELDA sebab sangkaan dia kalau Pakatan Rakyat menang dalam PRU-13 nanti maka jawatan Pengerusi FELDA itu akan menjadi milik dia. Kepala hotak lah ko Mazlan Aliman. Engkau ingat Karpal Singh tu tak terfikir ke? Mana dia nak letak Gobind Singh dan Jagdeep Singh tu! Engkau ni hanya dijadikan alat oleh Anwar dan DAP bagi memastikan sokongan PAS akan tetap kepada DAP sahaja lah. Kalau PR menang nanti silap-silap haribulan ko hanya tukang jaga JAMBAN rumah Karpal Singh la. 


Mazlan Aliman bersubahat dengan DAP untuk menjahanamkan orang Melayu!

Kerja Mazlan Aliman ni mencari kesalahan FELDA kemudian suruh peneroka saman FELDA melalui sahabat baik dia Sivarasiah 3 Rasa dan Wan Rohaimin. Lepas tu, ko caj pada peneroka yuran bukak fail RM500 dan 30% hasil jumlah saman. Itulah kerja Mazlan Aliman, AJK PAS Pusat yang memang bahlol tahap cipan! Yang untung ko dan yang jadi mangsa adalah peneroka!

Tanya Mazlan Aliman yang tak sedar diri ni. Adakah ladang peninggalan ayah dia yang masih diserahkan kepada FELDA itu penuh dengan babi, ungka, beruk ataupun kera? Kenapa sibuk suruh orang lain keluar daripada FELDA sedangkan ladang milik ayah dan abang dia masih diusahakan FELDA? Ko pandai yer, suruh dan hasut peneroka lain keluar FELDA tapi ladang milik ko masih bersama FELDA kan..dasar manusia tak sedar diri. Mendapat pelajaran dan pengetahuan hasil daripada jasa FELDA lepas dah berjaya ko carik kesalahan FELDA pulak ya!

AGak-agaknya Mazlan Aliman ni kat mana dia sekarang kalau ayah dia dulu tak diterima masuk ke rancangan Felda Bukit Ramun tu ya! Silap-silap haribulan ko jadi bapak ayam atau penyamun la Mazlan Aliman woi..

Ayuh pakat ludah Mazlan Aliman ramai-ramai kalau dia masuk ke rancangan kita. Aku dan kawan-kawan duk tunggu jugak bila ko nak datang tempat aku ni. Kalau aku jumpa je ko Mazlan Aliman memang aku nak ludah muka ko sebab ko memang manusia tak sedar diri!

Si keling Kottapan, bekas bendahari PKR yang kena tumbuk dengan Exco PKR, Xaxier Jeyakumar tu pernah kena ludah sebab kata Melayu Bodoh! Padam muka ko si keling tak sedar diri yang akhirnya ditumbuk sampai patah tangan oleh Ketua Cabang ko sendiri. Mazlan Aliman ni akau harap sangat akan mengalami nasib macam si Kottapan ni..lagi elok jangan patah tangan tapi mampus terus...ktakkk phuiiii!

 Baca kenyataan bodoh yang dibuat oleh Mazlan Aliman tak ada kerja ni!

Ladang Felda dipenuhi babi hutan, dakwa Mazlan
Khairil Abdul Rahim   
TEMERLOH, 14 Dis: Dakwaan Felda sebagai agensi pembangunan tanah yang terbaik, disangkal kerana masih wujud banyak kelemahan dan kegagalan agensi tersebut terutama dalam pelaksanaan tanam semula.

Presiden Persatuan Anak-anak Peneroka Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman mendedahkan beliau menemui bukti kegagalan Felda yang sudah tentu amat merugikan peneroka yang menyerahkan ladang kepada agensi berkenaan.

Menurut Mazlan, bukti yang ditemuinya di Felda Chiku 1 dan Felda Prasu amat memeranjatkanya dan tidak menyangka Felda yang didakwa sebagai agensi terbaik di dunia melakukan kerja penanaman semula seteruk itu.

(Gambar: Mazlan menunjukkan gambar sebagai bukti ladang Felda yang penuh dengan semak samun ketika beliau membuat tinjauan)

“Bukti yang saya temui itu amat memeranjatkan kerana tidak menyangka  Felda mendakwa agensi terbaik dalam kerja perladangan tetapi gagal melakukan penanaman semula terbaik malah merugikan peneroka.

“Satu masa dulu Timbalan Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata Felda menahan wang tabung tanam semula (TTS) kerana ada peneroka tanam sendiri beli barang lain dan ladang semak dipenuhi babi hutan. Sekarang saya nak tunjukkan, ladang Felda yang dipenuhi babi hutan,” jelasnya.

Mazlan berkata demikian dalam sidang medianya di sini baru-baru ini selepas pulang daripada melawat Felda berkenaan sesudah menerima aduan daripada peneroka yang menyerahkan urusan tanam semula ladang mereka kepada Felda.

Dalam lawatan tersebut, Mazlan telah dibawa meninjau ladang kendalian Felda yang bermasalah itu termasuk belum ditanam, semak yang merimbun dan tanaman kelapa sawit yang terbantut kerana tiada pemuliharaan.

Mazlan yang juga Pengerusi Lajnah Pembangunan Tanah PAS Pusat berkata, kegagalan berkenaan sudah tentu akan membebankan peneroka kerana kos sulaman menyebabkan jumlah hutang dan pinjaman sara hidup akan meningkat.

“Bagi Felda pula, peningkatan hutang peneroka tidak menimbulkan masalah kerana ia yang memberi hutang sebaliknya penerokalah yang akan menanggung hutang yang makin lama semakin tinggi kadar faedahnya sekalipun Felda gagal menjayakan penanaman semula itu.

(Gambar: Keadaan ladang tanam semula di bawah Felda yang tidak terurus)

“Apa yang dibimbangkan, mana-mana peneroka yang ladangnya gagal dimajukan Felda akan menanggung kos dan bunga hutang yang tinggi berbanding peneroka lain sedangkan peneroka berkenaan tidak mempunyai kuasa menuntut Felda menanggung kos kegagalan penanaman itu, “ katanya.

Menurut Mazlan lagi, melalui perjanjian Felda dengan peneroka, peneroka tidak mempunyai apa-apa hak di atas kelewatan Felda menjayakan penanaman semula. Malah, peneroka juga tidak diberi penyata kewangan pengurusan ladang mereka oleh Felda.

Sumber haramjadah : harakahdaily penipu

Baca, faham, selidiki dan sebarkan kpd rakan-rakan supaya kita tidak mudah terpedaya dgn taktik kotor Pakatan Penipu. Sayangi Malaysia kerana hanya Malaysia bumi milik kita!

No comments:

Post a Comment